Herengracht500
Image default
Business

Werken als schadebehandelaar

Leef je leven zonder zorgen

 

Voor iedereen die overweegt om te gaan werken als schadebehandelaar is het een goede eerste stap om zich te verdiepen in het werkveld van schadebehandelaars en dus zich te verdiepen in verzekeringen. Het is dankzij de verzekeringsmaatschappijen dat vrijwel elk risico kan worden afgedekt door een verzekering. Zo kun je bijvoorbeeld een all-risk autoverzekering afsluiten voor het risico dat je bij het achteruitrijden op een parkeerplaats tegen een andere geparkeerde auto aanrijdt en kun je een uitgebreide opstalverzekering afsluiten voor het geval dat je zonnepanelen spontaan brand veroorzaken. Ben je de trotse bezitter van een nieuwe fotocamera tijdens je vakantie? Sluit dan een reisverzekering af. Zo helpen verzekeringen ons om zonder overmatige zorgen ons leven te leiden.

 

Wat is de functie van een schadebehandelaar?

Heb je pech en heb je een akkefietje met je auto, vliegen je zonnepanelen spontaan in brand of struikel je per ongeluk over de fototas met je dure, nieuwe fotocamera? Dan meld je de schade bij de verzekeringsmaatschappij of bij de tussenpersoon. Dit is het moment dat de schadebehandelaar zich ermee gaat bemoeien. De schadebehandelaar beoordeelt je claim en de omstandigheden en bepaalt vervolgens of er een bedrag wordt uitgekeerd en hoe groot dat bedrag is. Als je wilt werken als schadebehandelaar dan dien je te beseffen dat de schadebehandelaar in het afhandelingsproces de verzekeraar vertegenwoordigt. 

 

Werken als schadebehandelaar

De primaire taak van een schadebehandelaar is om te achterhalen wat er is gebeurd en of de schade onder de dekking van de verzekering valt. Daarvoor gaat de schadebehandelaar vooral af op de verklaring van de verzekerde, maar de schadebehandelaar kan ook een schade-expert inschakelen. In het algemeen wordt een schade-expert ingeschakeld bij technisch complexe schades of bij grote schadebedragen. Verder beoordeelt de schadebehandelaar de vraag van de aansprakelijkheid. Zo kan de schade soms worden verhaald op een andere partij, bijvoorbeeld op de installateur van de zonnepanelen.